שינוי חיובי בפעולה
התפתחות היא שינוי חיובי על רצף של זמן, לקראת רמה גבוהה יותר של שביעות רצון ושל התגברות על המצבים והבעיות שהחיים מציבים בפנינו.
בכל רגע נתון של זמן יש פעולה אחת, שאם נעשה אותה, תביא להבדל המשמעותי ביותר בחיינו.
בכל רגע נתון של זמן יש פעולה, שאם לא נעשה אותה, תביא לנזק המשמעותי ביותר בחיינו.
מה יגרום לנו, סוף סוף, לעשות פעולה זו?
אי שביעות רצון לא מביאה באופן אוטומטי לשינוי. לשינוי תהליך משלו.
אפרט כאן כמה נקודות על שינוי חיובי בפעולה.
שינוי חיובי בפעולה – נקודות למחשבה וליישום דרך שאלות אימוניות
מודעות היא המתנע של שינוי חיובי.
מודעות למה? לכך שמשהו הוא בעיה, או שנולד בנו רצון, המבקש להתממש.
שלב זה לא מובן מאליו, כי כל דבר שהוא בעיה, הוא בעיה הרבה לפני שהרגשנו בכך.
למשל, העדר השקעה בזוגיות היא בעיה, אשר תוצאותיה יתגלו בעתיד. חוסר גבולות לילדים הוא בעיה שהמחיר שלה עולה כשהם גדלים. חוצפה, שנראית מצחיקה או חמודה בילד בן שנתיים וחצי, כבר לא מצחיקה כשהוא בן 5 או 45. לשלב הזה בתהליך השינוי קוראים פרה-הרהור, על פי המודל של די קלמנטה ופיאמנטה.
מהם הנושאים, שאתם יודעים שתצטרכו לטפל בהם בעוד שנה? בעוד שנתיים? בעוד חמש שנים? הפרה- הרהור הופך עם הזמן להרהור, מחשבה על המצב שמטריד אותנו, על בעיה. הצעד הבא יהיה להפוך את המחשבות להחלטה, וההחלטה הוא השלב המעשי הראשון לקראת שינוי.
מוטיבציה מה יוצר מוטיבציה, כשכבר זיהינו שמשהו הוא בעיה, או זיהינו מטרה אותה אנו רוצים להגשים? מה יוציא אותנו לדרך מאזור הנוחות שלנו? מהן הסיבות לצאת למסע? מה הערכים שמגבים אותנו? ובעיקר, מה ישמור את האנרגיה לדרך?
תחשבו על דברים שאתם גאים ושמחים שהשגתם. מה הייתה המוטיבציה שלכם להשיג אותם? האם סיבות אלה תקפות היום? מה צריך לקרות כדי שנצא למסע חדש? מה ימנע ממך לעשות את מה שאתה רוצה, ומה יאפשר?
מיקוד ביכולות. למדתי מדר' רחל שפרון, שאדם לא יעשה צעד אחד קדימה, אם הוא לא יהי בטוח ברגל החזקה שלו. מיקוד ביכולות שלנו הוא לא להתעלם מהמגבלות, כפי שהרבה חושבים, אלה ליצור מודעות ותרגול של המשאבים, אשר יהוו את הבסיס למסע של שינוי.
לצערי, רובנו מודעים יותר לחוסר היכולת שלנו מאשר ליכולת. איך נדע שהיכולת שלנו אמיתית? דרך טובה היא למצוא הוכחות בעבר, בהיסטוריה שלנו.
מהם היכולות המוכחות שלכם? מה הן אלה המולדות, ומהם אלה הנרכשות?
חשבו על בעיה, אתגר, או חלום בחיים שלכם היום. נסחו 5 אפשרויות פיתרון או הגשמה לבעיות אלה.
תמיכה גיוס תמיכה, עזרה, שותפים, או קהילה הן דרכים מצוינות להתקדם לקראת שינוי.
לפעמים אנו צריכים תמיכה, לפעמים עצה, לפעמים עזרה. אל תדאגו, המשאית לא תיקח לכם את המדליות כי נעזרתם. זו לא בושה, זו יכולת לממש משאבים שקיימים סביבנו.
תחשבו כמה כיף זה להיות שותף משמעותי לדרך, שמישהו אחר עשה, ועזרתם לו?
את מי תרצו לשתף במסע השינוי שלכם?
לאחר ההחלטה על תחילת שינוי צריכות לבוא פעולות המיישמות את השינוי. אם יש פער בין הרצונות להגשמתם, תוכלו לקרוא את המאמר "הפער בין רצונות להגשמתם"
בכל תהליך של שינוי יש נפילות ונסיגות, החכמה היא לא להתייאש, אלא לראות בשלב זה שלב חשוב של למידה והתפתחות.
ציוני דרך, עצירה ומבט לאחור הדרך לשינוי הרצוי יכולה להיות ארוכה. ציוני דרך מראים לנו את הדרך בה הלכנו, מאפשרים לבחון, לבדוק וגם לחגוג הישגים שהישגנו.
צריך גם להשקיע ביצירת תהליכי שימור ההישגים. הישג יישאר איתנו אם נצליח להפוך אותו להרגל.
חשבו על תהליך שינוי, שהתחלתם בתחום כל שהוא בחיים. אילו ציוני דרך כבר השגתם? מה הוא כבר "שלכם" ושום דבר לא ייקח את זה מכם?
ואחרון חביב...
האדם כשלם. לפעמים, מתוך להיטות ומיקוד בתחום אחד, אנו עלולים להזניח היבטים אחרים של חיינו. שינוי הוא לא רק התוצאה הרצויה, הוא גם הדרך. בדרך יש לתת את הדעת לכל האדם: לגוף, לנפש ולרוח.
היום יותר מתמיד, האתגר הוא להמשיך ולהתפתח יחד עם שמירה על איזון ועל קשר בריא עם עצמנו ועם הסביבה.
איזה היבטים שלנו הזנחנו? האם אנו מטפלים בבריאות שלנו, במערכות יחסים, בהיבטים הרוחניים של חיינו? מה הדבר הראשון שאני יכול לעשות למען עצמי, אשר יבטא דאגה ואהבה לעצמי.
שיעורים אלה נראים אולי מוכרים. הבעיה היא, שאנו שוכחים אותם במרתון היום יום.
כדי לשמור על "כושר" ההתפתחות, כדי ליצור שינוי חיובי בפעולה, עלינו להיזכר כל יום, מה חשוב, במה בחרנו, איך אנו רוצים לחיות את חיינו...
מה הם התזכורות שלכם? מה "מחזיר" אתכם למה שחשוב באמת?
למאמר זה קיימת הרצאה : שינוי זה טוב? זה אפשרי?
אנאבלה שקד
מיסדת,מנהלת ומרצה ביה"ס לפסיכותרפיה במכון אדלר. מנהלת אקדמית, מרצה בכירה, מאמנת ומדריכה בבית הספר להכשרת מאמנים במכון אדלר, בעלת "אפשר" בית לפסיכותרפיה, אימון והדרכה.
http://www.anabella.co.il/